utorok 4. októbra 2016

RECENZIA: Petra Nagyová Džerengová: Pozri sa na seba

Žáner: román
Vydavateľstvo: Marenčin PT
Počet strán: 352 strán
Väzba: paperback

Anotácia:
Lýdia prežíva v starej vile hotové peklo. Z jej manžela sa stáva zlostný, nervózny muž, ktorý ju bije a ponižuje. Všetko sa ešte viac zamotáva po oslave, keď manžel privedie domov svojich študentov. Medzi nimi bezočivú sexi Karlu, ale aj citlivého Róberta... Vymotá sa Lýdia z pavučiny intríg? Podľahne zakázanej láske? Udrží si rodinu? Ale za akú cenu?

Za poskytnutie výtlačku
ďakujem vydavateľstvu Marenčin






Zaujímavý autentický príbeh zo slovenského prostredia, ktorí čitateľov prinúti zamyslieť sa nad dnešnou spoločnosťou a nad životnými hodnotami v rodinách, ale aj mimo nich. 

Príbeh knihy Pozri sa na seba je mladej žene, ktorá sa v rodine stala doslova otrokyňou. Musí vykonávať 24 hodín denne akúkoľvek prácu a a hrať sa na svedomitú manželku, matku, upratovačku a to bez zbytočných rečí. Ak si myslíte, že to robí dobrovoľne, mýlite sa. Lýdia padla do reťazí len kvôli svojmu mužovi. 

V dnešnom svete snáď neexistuje človek, ktorý by sa nestretol s problémom ženskej populácie - týraním. Bohužial, v súčasnoti je naozaj veľa zaznamenaných a ešte viacej nezaznamenaných prípadov. Niekto sa tomu stavia verejne a niekto len ticho skloní hlavu a nevšíma si. 
Kniha s touto tématikou nesľubuje ľahké čítanie. To určite nie. Vystihnúť pocity týranej ženy nie je jednoduché, no autorka ich podala naozaj realisticky, priam tak dokonale, že som sa vedela vcítiť do kože hlavnej postavy a jej strach som prežívala zároveň s ňou. Možno si kladiete otázku, prečo takého chlapa neopustiť? Odpoveď nie je taká ťažká a je to hlavne preto, že máte deti a nechcete ich ohroziť a ďalej to nedovoľuje vaša vnútorná frustrácia.
Autorka okrem skvelého vykreslenia vnútorných myšlienok postavy využila aj psychologickú analýzu, pohľad do stroskotaného manželstva. 

Vzhľad klame. Kto by už len na milého profesora povedal krivé slovko? A kto by si len odvážil o ňom tvrdiť, že je tyran? 
Už od prvých stránok sa čitateľ dozvedá výstižný opis hlavných postáv. Zistí, prečo sa postavy správajú tak, ako sa správajú a určí si hranicu medzi sympatiou a nesympatiou k nim. Lýdia na útek od manžela nikdy nepomyslela. Aj napriek všetkému ho ešte v kútiku duše ľúbi a neodváži sa mu vzoprieť. Opakujem sa, no všetko v tejto malej knižke pôsobí až nadmieru reálne. Týrané ženy sa boja vzoprieť, cenia si svoj život a väčšinou sú to slabšie povahy, ktoré ani sami nevedia ako, no ocitnú sa v zapeklitej situácií, naletia krásnemu fešákovi... až neskoro zistia, aký v skutočnosti je, no potom je cesta naspäť takmer nemožná. 
Ak sa takejto žene pri šťastí podarí ukončiť takýto vzťah, má to v živote ťažké. O tom sa presvedčíte aj pri čítaní.

V Pozri sa na seba dominuje prevažne priama reč a opisov tú nájdete tak akurát. Príbeh sa nezasekáva, posúva sa na každej stránke dopredu až k rozuzleniu. Vďaka krátkym vetám ide čítanie rýchlo. 


HODNOTENIE: 3,5/5
Smiley

2 komentáre:

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)