sobota 3. septembra 2016

RECENZIA: Elle Kennedy - Omyl

Žáner: NA
Séria: Off-Campus
Vydavateľstvo: Baronet
Diel: #2
Počet strán: 344
VäzbaTvrdá s prebalom
Originálny názov: The Mistake
Recenzia na prvý diel: #1 Návrh

Anotácia:
John Logan může mít kteroukoli holku si zamane. Pro hvězdu univerzitního hokejového týmu je život jeden velký večírek. Za jeho sexy úsměvy a okouzlujícím šarmem se ale skrývá stále rostoucí zoufalství, že se po promoci dostane do slepé uličky. Rychlovka s Grace Iversovou měla jen na okamžik rozptýlit jeho chmurné myšlenky. Poté co ji ale od sebe kvůli jednomu hloupému omylu odehnal, je Logan odhodlaný obětovat poslední ročník vysoké, poslední rok své svobody, aby ji přesvědčil, že by mu měla dát druhou šanci. Grace se po letních prázdninách vrací zpátky na Briarovu univerzitu, starší, moudřejší, a bez myšlenek na toho arogantního hokejistu, kterému málem věnovala své panenství. Už není ta uťápnutá chudinka, jako když se setkali poprvé. Jestli Logan očekává, že se za ním připlazí a bude žadonit o pozornost jako jiné holky, tak se vážně plete. A že ji chce zpátky? To se tedy bude muset pořádně snažit...

Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu 
Alterego.sk


JEDEN OMYL, JEDNA LÁSKA...

Uvažovali ste niekedy nad tým, akú veľkú úlohu by vo vašom živote mohol zohrať jeden, čo i len malý, omyl? Napríklad ak by ste si zmýlili číslo izby? Elle Kennedy sa s takouto myšlienkou pohrala a vypracovala ju do príjemne zábavného romantického príbehu.
  Omyl, druhý diel série Off - Campus, s vami zamáva. Možno menej ako jeho starší braček Návrh, ale zamáva.

Dejová výstavba Omylu má veľa spoločného s prvým dielom série. Nedá sa hovoriť o 100% identickosti, no spoločné črty nejde prehliadnuť. Autorka zjavne má svoju šablónu, ktorú obmieňa a tým vytvára nové a nové príbehy.
Jedným bodom zo šablóny sú už samotné postavy:
Logan = sukničkár.
Grace = dobré dievčatko.
Samozrejme, že príbeh tvoria dva pohľady, takže nie je problém vedieť, čo si ktorý z nich myslí.


Autorkin štýl písania som vychvaľovala už pri recenzii na Návrh. Veľa priamej reči a málo nepotrebných opisov. Výhodná kombinácia, ktorá uľahčuje čítanie a napokon vytvára lepší dojem z knihy. 
   Niekomu by mohla prekážať predvídateľnosť. Vyváži to však cesta, ktorá k očakávanému vedie. Nie darmo sa hovorí, že lepšie ako samotný záver, je to, čo mu predchádza.

Ústredným motívom (aspoň spočiatku) sú Loganove city k frajerke jeho najlepšieho priateľa Garretta. Autorka vie, ako čitateľa zaujať a najlepšie je to problémom, ktorý sa môže stať každému, čiže v konečnom dôsledku reálna problematika. Na druhú stranu v porovnaní s Návrhom mi Omyl prišiel o niečo menej realistický. Niektoré udalosti značne pritiahnuté za vlasy, ale vzhľadom na žáner to nie je kameň úrazu a dá sa na to zvyknúť. Udržuje si to štandard a nesiaha po nonsensoch. 
   Okrem príbehovej zložky reálne vystupuje aj humor. Oceňujem jeho originalitu, no predovšetkým to, že nevyznieva umelo. Miestami máte pocit, že ste s postavami v jednej miestnosti a bavíte sa ako starí známi, čo dodáva na prirodzenosti. 
   Veľkú úlohu zohrávajú v príbehu aj sociálne problémy, ktoré sa autorka snaží prostredníctvom postáv zakomponovať do deja. Snaží sa poukázať na každodennú realitu, ktorú vníma vo svojom okolí a ktorú vníma spolu s ňou aj celý svet. Alkohol, nedokonalé rodiny, rozvod... Je viac ako pravdepodobné, že sa v tom niektorí čitatelia nájdu a múdro mysliace postavy im v mnohom svojim postojom poradia. 


Existuje málo knižných postáv, o ktorých sa dá prehlásiť, že sú rozumne zmýšľajúce. Omyl (rovnako tak aj Návrh) jednoznačne patria do tejto ojedinelej skupiny. 
   Pri Grace si môžete byť istý, že sa nedočkáte ufňukanej ženskej. Má profil dobrého dievčatka, no striktne sa toho nedrží. Dokáže ukázať svoje čertovské rožky, dokáže sa odviazať a predovšetkým vníma veci tak, ako sú. 
Spolu s Loganom rozmýšľajú o situáciach, pričom hodnotia aj možné následky. 
   Loganovo čaro bolo značne ovplyvnené jeho predchodcom Garrettom. Autorka sa s hláškami, situačným humorom vystrieľala práve už na Garrettovi a na Logana jej toľko nezostalo. Nedá sa povedať, že by Logan bol slabá postava, no už nevyžaroval takú charizmu, na akú som si zvykla pri Návrhu. Aj napriek jeho sukničkárstvu je to milý chlapec. Čo počas čítania zistíte aj sami.
   Zásahov vedľajších postáv ubudlo. Síce sa stretnete s postavami, ktoré už poznáte, no ich ovplyvňovanie deja už nie je také výrazné. V príbehu sa mihnú, poradia, zavtipkujú, no už nemajú taký veľký priestor. Každopádne, tým si autorka zabezpečuje priestor pre ďalšie knihy do série. 

Omyl je úspešné pokračovanie série, ktorá má veľký potenciál. V porovnaní s Návrhom je to o čosi slabšie, no nezávisle od toho - super.  Budúci rok sa plánuje vydanie ďalších dielov vydavateľstvom Baronet a ja som sa ešte netešila na ďalší rok ako teraz. V skratke sa o Omyle dá povedať pár slovami - milé, vtipné, reálne, prirodzené a uvoľnené. 

HODNOTENIE: 4,5/5
Smiley

2 komentáre:

  1. Omyl se mi taky moc líbil a v některých ohledech u mě dokonce předčil Návrh.:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Séria je veľmi vydarená. Teším sa už na ďalšie časti, čo nové autorka prinesie. :)
      Naozaj? v čom napríklad? :) U mňa vedie stále Návrh :)

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)