utorok 30. augusta 2016

RECENZIA: James Dashner - Labyrint: Smrteľná liečba

Podrobnosti: 
Žáner: Young Adult, Sci-Fi 
Séria: Labyrint 
Diel: 3. diel 
Počet strán: 328 strán 
Väzba: brožovaná väzba 
Vydavateľstvo: Ikar 
Originál názov: The Death Cure

Anotácia:
 Thomas z vlastných skúseností dobre vie, že CHAOS-u nemožno veriť. Predstavitelia organizácie ho však presviedčajú, že klamať už nie je potrebné. Zo skúšok zozbierali všetky potrebné údaje a teraz sa spoliehajú iba na Flekárov s obnovenou pamäťou, že im pomôžu naplniť poslanie. Flekári majú dobrovoľne absolvovať posledný test a dokončiť tak plán, ktorým je vyvinutie lieku na erupciu. CHAOS však netuší, že sa stalo niečo, čo nemohli predvídať nijaké skúšky ani premenné. Thomas si pamätá oveľa viac, než predpokladajú. A vie aj to, že CHAOS-u nemôže veriť ani slovo. S klamstvami je koniec. Lenže pravda je nebezpečnejšia, ako si Thomas vie predstaviť. Prežil Labyrint aj Zhorenisko. Prežije však aj smrteľnú liečbu?


 Po pútavom prečítaní prvých dvoch častí tejto skvelej s názvom Labyrint, som sa na jednej strane tešila záverečnému dielu, ale na druhej strane mi bolo ľúto, že po Smrteľnej liečbe už nebude ďalšia časť. Táto séria ma veľmi bavila, i keď mala svoje chyby a úplne by so privítala aj štvrtý diel, ale oceňujem autora, že sériu zbytočne nepredĺžil a tým nepokazil celkový dojem. Samozrejme, že vždy sa nájdu nejaké tie malé chyby, ktoré pokazia celkový perfektný a ucelený obraz o knihe. No k tomu sa ešte dostaneme. 

      Už od prvej knihy, Labyrint: Útek, som si obľúbila ako James Dashner knihu napísal. Kniha je písaná v tretej osobe, no vždy sa nám na stranách knihy odohráva len tá dejová línia, ktorá je priamo spätá s hlavným hrdinom Thomasom. Čo som ja veľmi ocenila, pretože to nechávalo priestor na fantáziu a špekulácie, čo sa asi tak môže odohrávať v hlavách iných postáv, kde asi tak sú, a prečo konali tak ako konali. Autor vo svojich knihách používa pomerne viacej opisu, čo je niekedy veľmi výborné, ale niekedy trošku otravné.
  Samozrejme výborné to je vtedy, keď máte do detailov opísané bitky, až máte dojem že stojíte vedľa a vidíte to na vlastné oči a to isté platí aj pri opise prostredia a jeho diania. Alebo autor perfektne opisuje napínavé časti deja, kedy sa čitateľ nevie odtrhnúť od knihy a chce vedieť ako sa to skončí. 
  A na tej druhej strane je to niekedy nadmerné množstvo zbytočného opisu, ktorý vás brzdí v pútavom čítaní. Vtedy som sa nevedela na nič iné sústrediť, len na to nech táto časť rýchlo prejde lebo chcem vedieť, čo bude ďalej.

     Táto knihy sa od predchádzajúcich dvoch líšila tým, že tentokrát sa dej neodohrával v

žiadnej aréne, lebo CHAOS potreboval ďalšie a ďalšie vzorce. Práve naopak, všetko sa skončilo a je tu šanca a možnosť na nový začiatok bez žiadneho labyrintu a ďalších skúšok. Na nový začiatok so spomienkami... Avšak nikdy nič nie je také jednoduché ako to vyzerá, a už vôbec nie keď sa pomaly nedá nikomu dôverovať.
Záverečný diel bol skvelý z toho hľadiska, že konečne sa nám odhaľovali tajomstvá, ktoré vyplávali na povrch už v prvom diely. Ale taktiež si autor nechal ešte nejaké to eso v rukáve, aby sme sa v Smrteľnej liečbe nenudili. No ale otázne je či sa to autorovi podarilo... Musím s priznať, že miestami som chcela, aby sa celý dej urýchlil a nenaťahoval sa tak. Ale našťastie týchto situácií bolo len zopár, takže nič katastrofálne.

   
 Trošku som bola sklamaná zo spôsobu akým si autor uľahčil záver a nielen záver, ale aj  Thomasovo rozhodovanie. A taktiež ma veľmi zamrzel osud niektorých postáv za čo som CHAOS nenávidela, že im spôsobil to čo im spravil...

      Vcelku môžem knihu hodnotiť pozitívne. Určite sa oplatí siahnuť po celej Dashnerovej sérii Labyrint ak od knihy očakávate aj niečo iné ako len prázdne riadky, napríklad tajomno, napätie, kamarátstvo, súdržnosť... Takže na záver, knihu len a len odporúčam.

Hodnotenie:4/5


 -N

1 komentár:

  1. Já z téhle série četla jen první díl a děsně mě bavil, ale chvíli po knížce moje nadšení tak nějak opadlo, aniž bych dokázala přesně ríct proč.. Takže druhý díl už jsem jen viděla jako film a ke knížkám se moc nemám v plánu vracet. Ale máš pravdu, napsané je to skvěle! :)
    Výborná recenze :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)