streda 14. októbra 2015

RECENZIA: Cora Carmack - Zbohom, klamstvá


Podrobnosti:
Žáner: Young Adult
Séria: Zbohom nevinnosť
Diel: 2. diel
Počet strán:  312 strán
Väzba: brožovaná väzba
Originál názov: Faking it 

Anotácia:
Max Millerová je v poriadnej kaši. Rodičia práve pricestovali do mesta a chcú sa s ňou stretnúť – okamžite! Max obleje studený pot. Veď keď zbadajú jej prefarbené vlasy, tetovania a pírsingy, určite ju vydedia. Navyše čakajú, že im Max predstaví svojho milého, zodpovedného priateľa, nie akéhosi Maca, chalana s potetovaným krkom, čo hrá v hudobnej skupine. Už-už sa zdá, že sa jej život zrúti ako domček z karát, keď pri vedľajšom stole v kaviarni zbadá Cada.
Ten prišiel do Filadelfie študovať herectvo a snaží sa zabudnúť na všetko, čo sa stalo v Texase. Veľmi sa mu nedarí, problémy si totiž priniesol so sebou. Znenazdajky ho prepadne Max so šialenou prosbou, aby sa tváril ako jej priateľ, a on súhlasí. Keďže Cadovi táto úloha sadne ako uliata, pokračuje v nej aj naďalej. Čím dlhšie sa s Max hrajú na šťastný párik, tým menej musia predstierať...






Za poskytnutie výtlačku ďakujem vydavateľstvu 
Ikar 

Čítaj viac...



     Prinášam Vám recenziu na druhý diel, zo série Zbohom nevinnosť. Prvý diel tejto série vo mne zanechal veľmi zmiešané pocity. Ale pocit, ktorý najviac prevažoval bolo sklamanie a aj z tohoto dôvodu, som sa k tejto knihe stavala veľmi skepticky. 

Opäť som sa púšťala do čítania knihy, od ktorej som, nemala nejaké veľké očakávania. A to bolo asi na jednej strane aj dobre, pretože kniha ma vcelku príjemne prekvapila i keď si myslím, že mohla mať trošku prepracovanejší dej... Ale netreba predbiehať udalosti.
     Na začiatok svojej recenzie by som sa rada vyjadrila k autorkinmu štýlu písania. Priznám sa, že jej štýl som si obľúbila už pri prvom diely Zbohom, nevinnosť. Autorka píše skvelým, ľahko čitateľným štýlom, kde sa nenachádza nejaké veľké množstvo opisov - čo je pre mňa veľké plus pre celú knihu. Taktiež sa tu nachádzali skvelé dialógy, ktoré skvelo posúvali celý dej dopredu. 
     Taktiež som bola príjemne potešená, keď som zistila, že kniha je písaná z oboch pohľadov hlavných hrdinov. 

Asi každá kniha má svoje klady ale aj svoje zápory. A podľa mňa, táto kniha nie je výnimka. Autorka má skvelé nápady na príbehy a na celú zápletku deja. Ale príde mi, ako keby túto svoju fantáziu nevedela dostatočne využiť, a dej nejak lepšie dotiahnuť do konca. Taký istý pocit som mala aj pri prvom diely, a tento pocit sa bohužiaľ objavil aj pri čítaní druhého dielu.
     Autorka nám zobrazila príbeh dvoch mladých ľudí, ktorí sú vo svojom živote stratení a snažia sa svoja pravé ja skrývať za masky. Hlavná hrdinka Max, bola skvelé. Energická, vtipná, a hlavne svojská postava, ktorá nebola úplne dokonalá a mala svoje muchy, ale práve tento fakt jej dodával na reálnosti. Nebolo to žiadne slušné dievčatko, ktoré poslúcha svojich rodičov, i keď to bola jedná časť jej života...
     A Cade. Tak s tým sme sa mohli stretnúť už pri čítaní prvého dielu tejto série. On bol... "Slušniačik" - ako ho veľmi rada nazývala Max. A myslím si, že toto pomenovanie ho perfektne vystihovalo. Študoval na magisterskom štúdiu, pracoval ako dobrovoľník v centre a bol to pravý gentleman bez chyby. Asi ideálny priateľ pre vašu dcéru...
      Celý príbeh sa začal zamotávať už hne)d zo začiatku. kedy Max potrebovala rodičom predstaviť nejakého slušného chalana, ktorý by bol jej priateľom. No Max s takými chalanmi jednoducho nechodí, o čom svedčal aj jej priateľ... A tak bolo treba nájsť náhradu - teda ak to tak môžem pomenovať. Nebudem viacej prezrádzať, treba si prečítať knihu ak chcete vedieť viacej.
     Ako som už vyššie spomínala, autorka mala skvelý nápad na príbeh knihy. Ale podľa mňa tento príbeh spracovala len povrchne. Podľa môjho názoru sa autorka mohla z príbehom ešte viacej pohrať a bolo by to dokonalé. Napríklad mi vadilo, že značnú časť knihy venovala len prvému a druhému dňu - teda keď sa Cade stretol s Maxinými rodičmi. Áno priznávam, že to bola podstatná časť knihy, ale nie až tak podstatná aby jej autorka venovala tak veľa strán a tým pádom zvyšok knihy prebehol príliš rýchlo...
     Ale i tak som rada, že knihu mám vo svojej knihovníci, i keď neviem, či kniha bola až tak dobrá, aby som sa k nej niekedy časom vrátila. Ale ako kniha na oddych je ideálna.

Hodnotenie: 3,5/5


1 komentár:

  1. Výborná recenze :) Tahle knížka mě dost láká, už se těším, až se do ní taky někdy pustím :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)