štvrtok 30. júla 2015

RECENZIA: Kate Breslinová - V pravej chvíli

Podrobnosti:
Žáner: vojnový román
Počet strán: 392 strán 
Väzba: brožovaná väzba
Vydavateľstvo: i527.net
Originál názov For Such A Time

Anotácia:
Píše sa rok 1944 a Hadassa Benjaminová má pocit, že Boh ju opustil. V jednej chvíli unikne smrti zastrelením, v druhej sa ocitá v rukách nového nepriateľa. Veliteľ tranzitného tábora Terezín v Československu plukovník Aric von Schmidt ju prinúti k tomu, aby preňho pracovala. Jej árijský výzor jej umožňuje skryť sa za falošnú identitu Stelly Müllerovej, no aby si túto masku Schmidtovej sekretárky uchovala, je nútená prizerať sa, ako jej ľud posielajú do Osvienčimu. Tuší, že v srdci jej zamestnávateľa sa ukrývajú tajomné hlbiny a žiada ho o pomoc pre tých, čo sú v tábore. Hoci každým pokusom pomôcť väzňom riskuje svoje odhalenie, Aricova zhovievavosť v nej vzbudzuje nádej. Vo chvíli, kedy musí podstúpiť rozhodujúcu obeť, je vo svojej statočnosti postavená pred desivú voľbu. Možno ju naozaj Boh priviedol do tábora v pravej chvíli; ako však môže zachrániť svoj ľud, keď nedokáže zachrániť samu seba?


Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Alterego.sk  

Čítaj viac...



Zo začiatku som sa knihy veľmi bála. Myslela som si, že to bude jedna s tých kníh, ktoré sú kvôli svojej téme náročnejšie na čítanie. No pravda bola opakom. Autorka nám opísala krásny príbeh, ktorý sa odohrával na pozadí hrozných udalostí druhej svetovej vojny.

Skvelý štýl písania nám dopomohol presne si predstaviť situácie, v ktorých sa naše postavy ocitali. Kniha je písaná v 3. osobe a autorka sa zamerala na viacej postáv a tak sme vedeli s každou jednou postavou prežívať jej trápenie a muky. Ukázala nám život v tranzitnom tábore Terezín a každodenné útrapy Židov, ktorí tam boli umiestnení. Taktiež nám predostrela kruté správanie nemeckých strážnikov a kapitána v tomto tábore, ktorého najobľúbenejšou bolo týrať a ponižovať Židov. Ale taktiež nám ukázala odvahu, a že viera v Boha môže človeku pomôcť v tej najťažšej chvíli ako to bolo u našej hlavnej hrdinky Stelly Mullerovej / Hadassy Benjaminovej. Okrem krutého sveta nám autorka opísala lásku mladej Hadassy ku komandantovi Aricovi, ktorý ju zachránil pred smrťou. Práve presné a výstižné opisy, ktoré boli vždy na mieste, nám pomohli predstaviť si toto všetko a vďaka tomu sme sa do príbehu vedeli oveľa viac vžiť.

Príbeh mladej Židovky Hadassy, ktorá podľa falošných papierov bola Rakúšanka, stratila

vieru v Boha. Pred popravou v tábore Dachau ju zachránil mladý komandant Aric von Schmidt. Doviedol ju do tranzitného táboru Terezín, kde sa stala jeho sekretárkou. A práve tu sa začali odohrávať veľké hrdinstvá, a to nielen mladej Hadassy/Stelly ale napokon aj Arica, ktorý sa vzoprie rozkazom a pomôže Židom. Autorka pekne opísala ich vzťah, od strachu, cez vďačnosť, náklonnosť až napokon po lásku.

Táto kniha sa mi veľmi páčila, pretože príbeh obsahoval všetko. Hrdinstvo, priateľstvo, odvahu, lásku, napätie a v neposlednom rade šťastný koniec, ktorý nám však napovedal, že príbeh je vymyslený. No aj tak bolo skvelé sledovať, ako sa Židia nenechali zlomiť a vďaka svojej viere, sa dokázali vzoprieť a bojovať za svoje práva, i keď už boli na pokraji svojich síl, pretože ich životné podmienky boli viac než mizerné. No ich odvaha im priniesla zaslúžene ovocie v podobe nájdenia nového domova za hranicami Československa, odkiaľ sa im podarilo ujsť.

Do najmenších detailov prepracované postavy, a to nielen tie hlavné, ale aj vedľajšie knihe veľmi dopomohli k perfektnému príbehu.

Je škoda, že v tých rokoch sa nenašlo viacej ľudí, ktorý by sa zachovali ako naša vymyslená postava Aric von Schmidt a Hadassa Benjaminová.
Kniha bola skvelá. Je vhodná pre čitateľov, ktorý hľadajú v knihe lásku a aj napätie. Takže si myslím, že je to skvelá kniha na oddych v letných dňoch.


Hodnotenie: 5/5


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)