streda 31. decembra 2014

RECENZIA: Rebecca Jamesová: Zákerná hra

Žáner: Thriller
Vydavateľstvo: Ikar
Počet strán: 352 strán
Väzba: pevná s prebalom 
Originálny názov: Sweet Damage

Tim si zúfalo hľadá nový podnájom. Jeho bývalá priateľka Lilla ho vyhodila z bytu. Keď sa mu pritrafí výhodné ubytovanie vo vychytenej štvrti Sydney, považuje to za veľké šťastie. Zo starodávneho sídla však behá mráz po chrbte.


Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému kníhkupectvu Alterego.sk 

Zákerná hra vo mne vyvolala zmes protichodných pocitov. Na jednu stranu sa mi páčila, na stranu druhú veľmi neprekvapila.
Keď som ju začala čítať, nemala som predstavu o tom ako to celé skončí alebo čo bude hlavnou témou príbehu, no po niekoľkých kapitolách začal dej upadať do klišé a vedela som si dokonale predstaviť záverečné stránky. 

Čítaj recenziu...


Ako je už v anotácii zmienené hlavnou postavou je Tim, ktorý je donútený hľadať si nové bývanie. Výhodná ponuka v podobe 100 dolárov za mesiac je viac ako lákavá. Jeho prvé myšlienky hovoria, že určite pôjde o plesňou preplnený dom s potkanmi pobehujúcimi v každom kúte. Na prekvapenie ide o majestátny dom, priam honosné sídlo, kde má dokonca len jednu spolubývajúcu a zároveň majiteľku. 

Všetci vieme, že nič nemôže byť predsa také dokonalé. Tak kde sa skrýva povestný háčik? V dome sa dejú záhadné veci, ide o duchov alebo je to len niekoho Zákerná hra?


Keď som obracala prvé stránky, tešila som sa na poriadnu ducharčinu a nejaké to mystično, no jediné čoho som sa dočkala, bolo malé sklamanie. Za záhadnými udalosťami sa mohlo skrývať čokoľvek a to autorka mohla využiť. Bohužial, potenciál nevyužila a len ma navnadila na niečo, čo sa nakoniec ani nekonalo.  
Keď sa odosobním od mojich očakávaní, tak knihu hodnotím pozitívne. Autorka ma vedela udržať v napätí a dokázala udržať aj moju pozornosť. Vždy, keď sa to už začínalo stávať nudným, vytvorila Rebecca Jamesová novú pútavú situáciu. Niekedy jej to bohužial nevyšlo a tak som sa dočakala miest, kde sa nič nedeje a ktoré by sa z knihy kľudne mohli aj vystrihnúť a nič by čitateľovi neušlo. Celý príbeh sa nesie v znamení štrašidelna a až po koniec čítania je atmosféra tajomná. Občas som knihu navečer musela odložiť, pretože aj ja bývam vo veľkom starom dome a poznám, keď počujem záhadné pukanie podlahy alebo podobné veci. 
Páči sa mi ako autorka nakoniec dej pojala. Nezachádzala do oblasti, ktorá by jej možno nesedela a vytvorila zaujímavý príbeh mladej Anny, ktorá si toho naozaj veľa prežila v takom mladom veku. 

Tim je hlavným rozprávačom príbehu. Je obyčajným mladým chalanom, ktorý sa pasuje so životom a je tak trochu flegmatik. Všetko berie s nadhľadom a mňa samú prekvapilo, ako rýchlo mi prirástol k srdcu. Bude to asi jeho milotou, optimistickým naladením, dobrosrdečnosťou a hlavne tým, že sa podobá na človeka, ktorých je na svete veľa. 
Anna, ktorej myšlienky sú v knihe vzácnejšie, bola pre mňa od začiatku záhadou. Bolo ťažké odhadnúť jej správanie. Bola utiahnutá, veľa o sebe neprezrádzala a niekedy som nerozumela, ako rýchlo sa môžu jej nálady meniť. 

"Nevedel som sa však zbaviť zlovestného napätia v žalúdku, silnejúceho pocitu, že na Anne Londonovej a jej prázdnom starom dome je niečo veľmi čudné."


Do deja som sa zahĺbila až v druhej polovici, ba až v trištrtine knihy, keď sa udalosti začali poriadne stupňovať.


Zákerná hra je zaradená do žánru thriller a určite má čo ponúknuť. Aj napriek malým chybičkám (ktorá kniha ich nemá?) ju vrelo odporúčam. Ak sa po nej rozhodnete siahnúť, dúfam, že aj vám budú miestami behať zimomriavky po chrbte a nakoniec ostanete rovnako prekvapení ako ja. :)


HODNOTENIE: 4/5
Smiley

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)