utorok 16. decembra 2014

RECENZIA: Morgan Matsonová: Amy&Roger Na cestě

Žáner: YA
Vydavateľstvo: CooBoo (CZ)
Počet strán: 420
Väzba: paperback





Máte radi cestovanie? Ak je vaša odpoveď kladná a ak vám niekedy napadlo precestovať krajinu bez vopred pripraveného plánu, tak práve pre vás je roadtrip od Morgan Matsonovej ako stvorený. 
Spontánne nápady tvoria nezabudnuteľné spomienky a zážitky. 

           Recenzia v celom článku...






Príbeh mladej študentky Amy je názorným príkladom, ako malý okamih dokáže zmeniť váš život na nepoznanie. Od malička žijete v rodine plnej radosti a smiechu a jedna jediná náhoda vás zbaví pocitu blaženosti. Nielenže sa vy sami cítite osamelo a zruinovane, dokonca sa vaša rodina začne rozpadať. Presne toto ucítila na vlastnej koži Amy po smrti milovaného otca.
Brat pod nátlakom udalostí skončil v ústave a matka odišla z Kalifornie na hony ďaleko. Jediná ostala žiť v rodičovskom, realitnými kanceláriami obletovanom dome. Nie však nadlho. Jej matka potrebuje rodinné auto v Connecticute a kto iný by mal auto doviezť než samotná Amy? Kvôli fóbií zo šoférovania jej však na pomoc prichádza starý rodinný kamarát Roger. 


Na pultoch kníhkupectiev je veľmi ťažké nájsť kvalitnú knihu s námetom ROADTRIPU.
 
Existuje množstvo knižiek, ktoré svojími anotáciami lákajú práve na cestovanie svetom, avšak otázkou je, v akej miere sa autorom podarí naplniť očakávania čitateľov. Po prečítaní Radšej Nikdy (Na hraně zapomnění) od autorky J.A.Redmerski som bola presvedčená, že neexistuje dokonalejšia kniha z tejto oblasti, avšak po prečítaní Amy&Roger som zmenila názor. Na cestě spĺňa do bodky moju predstavu o cestovaní do ďaleka.
Morgan Matsonová vsadila na príjemný, jednoduchý štýl písania, ktorý vám nedovolí odložiť knihu nabok aj svojou pútavosťou. V príbehu môžete nájsť celú škálu pocitov, od radosti cez smútok až po humor. Príjemnou zmenou bolo pomalé dávkovanie rozuzlenia, ktoré u väčšiny kníh chýba. Dovolím si tvrdiť, že ide o prvú knihu, pri ktorej mi nevadili dlhšie opisy.  
Na stranách nájdeme okrem textu aj zopár fotiek, účtov z podnikov a hotelov + niekoľko playlistov, ktoré si počas čítania môžte pustiť spoločne s postavami. 




"Člověk nemusí odjet pryč, aby zjistil, kde má domov. Každý ví, kde má domov. A kdo to neví, má problém."


Hlavná postava Amy je jedna z najsympatickejších a najmilších za poslednú dobu. Od prvých stránok sa s ňou dá ľahko zžiť. Je skromná a v niektorých prípadoch značný introvert, čo sa však dá pochopiť. Kto by po smrti rodiča nebol? Od začiatku po koniec prekonala neočakávanú zmenu a samotná cesta jej pomohla vrátiť sa k starému životu. 

Okrem Amy sa stretávame aj s Rogerom a niekoľkými cudzími postavami, ktoré sa v deji mihnú len na okamih. Napriek tomu, že sa v knihe len mihnú majú dobre vykreslený charakter, dokonca by sa dalo povedať detailne. Ani jedna z nich teda rozhodne nemôže mať pocit krivdy. 

Ani sa nenazdáte a budete s čítaním končiť. Možno so smútkom, možno so spokojným pocitom budete otáčať posledné stránky a jasne pochopíte posolstvo knihy. Amy&Roger Na cestě je o príbehoch a osudoch dvoch ľudí, ktorí čelili vo svojom živote kríze a vďaka spontánnému nápadu zmenili svoje zmýšľanie a život. V neposlednom rade aj ľudia, ktorí sa vo vašom živote len objavia a zmiznú, vás môžu značne ovplyvniť. 

Na knihe sa mi páčila jej reálnosť. Samotná spisovateľka totižto absolvovala rovnaký Roadtrip ako jej postavy. Opísala nám reálne destinácie, hotely a rýchle občerstvenia, ktoré sama navštívila a zdokumentovala. 
Knižke možno vytknúť len jej nárazový a zmätený záver. Ostatne nemôžem vytknúť nič iné. Kniha ma veľmi potešila a je to to najlepšie čo som za posledný polrok prečítala. 


HODNOTENIE: 5/5






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)