piatok 4. júla 2014

RECENZIA: Niall Leonard - Drvič

Žáner: Thriller
Séria: Crusher
Diel: prvý
Vydavateľstvo: Teen Fortuna (SK)
Počet strán: 318
Väzba: Pevná 
Originál názov: Crusher


Anotácia:
Sedemnásťročný Londýnčan Finn Maguire je dyslektik so záznamom v registri trestov, ktorý sa pretĺka ako predavač v reštaurácii s rýchlym občerstvením a žije so svojím nevlastným otcom, neúspešným hercom.
Finnovi sa celý život obráti naruby, keď jedného dňa nájde svojho otca zavraždeného. 
Odpovede hľadá v nemilosrdnej džungli londýnskeho podsvetia, odhaľuje temné tajomstvá a zisťuje, že človeka dokážu najväčšmi raniť tí, ktorým verí...



Za poskytnutie výtlačku ďakujem internetovému
kníhkupectvu Alterego.sk. 

Drvič, strhujúci príbeh o mladom chlapcovi, ktorý stratil všetko behom pár hodín a ktorý sa rozhodol vziať veci do vlastných rúk. 



Čítaj viac... 

   !Môj názor môže obsahovať spoilery! 

Niall Leonard sa narodil v Severnom Írsku, v súčasnosti však žije v západnom Londýne, kde situoval aj dej jeho prvej knihy s názvom Drvič. 
Dalo by sa povedať, že spisovateľstvo je jeho koníček, keďže pracuje ako režisér a scénarista. (Pre zaujímavosť, jeho manželka je slávna autorka 50 odtieňov sivej.)


Už niekoľko rokov žije Finn len so svojím otcom v malom chudobnom domčeku v Londýne. Po tom, čo sa jeho otec stal skrachovaným hercom tvorí ich finančný príjem Finnov nízky plat z fastfoodu a otcové podpory od štátu. Na vrchol sa  opäť chce dostať napísaním skvelého scenáru o londýnskom podsvetí, o ktorý sa bude každý biť a v ktorom bude samozrejme aj on sám účinkovať. 
Ale predtým, ako by sa to celé mohlo stať skutočnosťou ho niekto zavraždí vo vlastnom dome a jeho mŕtvolu nájde Finn, ktorého neskôr polícia podozrieva z otcovraždy. 
Okolo Finna sa začne motať príliš veľa čudných ľudí a pomaly mu dochádza, že smrť jeho otca nebola náhodná. 
Prekukol otec mafiánské praktiky a preto musel umrieť? Alebo to bola len obyčajná vražda? 
Finn je presvedčený o mafii a odpovede hľadá v jej útrobách. 



"Môjho otca zavraždili, a hoci so mnou nebolo niečo v poriadku, keď som za ním nedokázal smútiť a oplakávať ho, pokúsim sa zistiť, kto ho zabil a prečo."  


Charakterizovať Finna nie je ťažké. Stačí na to jedno slovo: flegmatik. 
Pre otca nevyroní ani slzu a jeho myšlienky neobsahujú ani štipku smútku. Jediné na čo dokáže myslieť je neznámy vrah. (Áno, asi by som nad ním uvažovala aj ja, ale až potom, čo by som vyronila tisíce sĺz.)
Zmyslom jeho života sa stalo pátranie po vrahovi a musím priznať, že ten chalan má veľkú odvahu. Ale zahrávať sa s mafiou nie je najmúdrejšie. A určite nie s Bossom. 
Finn sa jednoducho nedočkal priaznivého osudu. 

Príbeh sa rozbieha pomaly, prvá polovica strán ma donútila zívať nudou (čo môže byť spôsobené aj veľkým množstvom opisu), druhá polovica ma vedela úplne pohltiť. 

Autor vierohodne vykreslil mafiánske praktiky a tak pre čitateľov zaručil mafiu so všetkým čo k nej patrí. Od peňazí, únosov a zrád až po vraždy. 




Nebaví vás už čítať opakujúce sa zamilované príbehy, ktoré poväčšinou končia rovnako? Máte chuť na akciu a tak trochu detektívku? 

Tak neváhajte a siahnite po tejto zelenej knižke. Nie je to nič prevratné, no dokáže uspokojiť dušičku knihomoľa. 


HODNOTENIE: 3,7/5




3 komentáre:

  1. Knihy vypadá zajímavě. Na první pohled mě zaujala obálka, která je hezká a potom anotace. Zamilované příběhy mě už nudí, takže by tohle mohla být dobrá volba. Jen se musím podívat, jestli to máme i v češtině. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite je to niečo iné než zamilované príbehy heh, to sa mi na knihe veľmi páčila. Mám taký pocit, že je to aj v českom jazyku, ale volá sa to Rváč. ;)
      Ešte jednu podobnú knižku som prečítala a tá je ešte lepšia, a to Šesť rokov, čoskoro bude aj recenzia a tá bola úžasná. :)

      Odstrániť
  2. To vyzerá zaujímavo pri vhodnej nálade.:)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)