piatok 11. júla 2014

RECENZIA: Harlan Coben: Šesť rokov

Žáner: Krimi
Vydavateľstvo: Ikar (SK)
Počet strán: 328
Väzba: Pevná s preobalom
Originál názov: Six years

Anotácia:
Ich život je samá lož. Pravda však môže zabíjať.
Pred šiestimi rokmi sa Jake Fisher prizeral, ako si Natalie, jeho životná láska, berie iného muža.Šesť rokov dodržiaval sľub, že manželov nechá na pokoji, šesť rokov ho ťažili sny o Natalinom živote s Toddom.
Ale ani dlhých šesť rokov nedokázalo zmeniť jeho city. Keď Jake jedného dňa natrafí na Toddov nekrológ, vyberie sa na jeho pohreb – pravdaže, aby videl Natalie. Podarí sa mu zazrieť smútiacu vdovu, ale nie je to Natalie! 
-------------------------------------------------------
Prešlo šesť rokov odvtedy, ako sa Jake Fisher, zdrvený smrťou otca ale aj zlomeným srdcom, musel prizerať na svadbu jeho jedinej lásky Natalie. V tento, pre neho nie krásny, deň musel však neveste niečo sľúbiť. Sľubom sa zaviazal, že ju už nikdy nebude kontaktovať. Vydržal dlhých šesť rokov. 
Čítaj viac... 

  !Môj názor môže obsahovať spoilery! 

Dôvodom na porušenie sľubu sa stane jednoduchý nekrológ na stránkach univerzity, kde hlavná postava, Jake Fisher, pracuje už niekoľko rokov. Jake ich už videl vo svojom živote nespočetne veľa a nijakému z nich nevenoval pozornosť. Sú to len úmrtné oznámenia. Avšak tento jeho pozornosť zaujme. Prečo? Pretože patrí istému Toddovi Sandersonovi. Tomu Toddovi Sandersonovi, ktorý mu pred rokmi ukradol životnú lásku. 
Plný protichodných pocitov sa nakoniec rozhodne zúčastniť pohrebu a uvidieť smútiacu vdovu Natalie. Jediné, čo obdrží je šok. Todd má 16 - ročného syna Erica a vdova nenesie meno Natalie, ale Delia. Kde sa stala chyba? Jeho starý priateľ Bennedict má logické rozuzlenie. Zosnulý Todd nie je Natalin Todd a Jaka len balamutí myseľ. 
Jake s tým nesúhlasí. Aj keď sa nikdy nepreniesol cez nenaplnenú lásku, nie je predsa blázon. Niečo mu na tom celom nesedí a v tom, že niečo nie je v poriadku ho usvedčí telefonát s Natalinou sestrou, ktorá zapiera, že by niekoho menom Jake Fisher niekedy stretla. (Aj keď v skutočnosti stretla).
V tomto momente sa z univerzitného profesora stáva detektív na vlastnú zodpovednosť. Neraz sa dostane do peknej šlamastiky a vtedy mu dochádza, že jednoduché pátranie po bývalej priateľke odštartovalo niečo oveľa zložitejšie a Jake nie je jediný, kto po Natalie pátra. 
Hlavná postava si ma omotala okolo prsta už od prvej strany. Neexistuje jediná vec, ktorá by na Jakovi bola zlá. Ako profesor je priateľský, ústretový a nepatrí medzi tých, ktorí vás na každom kroku budú poúčať a ukazovať vám ich dôležitosť. Má svoju morálku a za každú cenu sa jej drží. Možno to bude práve jeho titulom, alebo tým, že pozerá priveľa detektívok, ale dokázal si nájsť vhodné "vyšetrovacie metódy". 


"O tvojej bývalej som nenašla nič - figu borovú, nada, vôbec nič. Žiadnu adresu, daňové priznanie ani bankové účty, nijaké potvrdenie o vydaní kreditnej karty. Absolútne, vôbec nič. Neexistuje ani len náznak dôkazu, že tvoja Natalie Averyová ešte vôbec existuje."

Autor sa s nápadom na knihu vyhral a vytvoril skutočne zaujímavý príbeh, poriadne zauzlený príbeh, s veľkým množstvom postáv, v ktorých sa dá jednoducho orientovať. Zaviedol nás na mnohé miesta a presvedčivo ich opísal. Vhodne načasoval akciu, ktorá knihe dodala na vážnosti. 
Posledné strany nenechajú vašu myseľ odísť na dovolenku. Dajú poriadne zabrať mozgovým závitom a nakoniec vás aj tak prekvapia. 
Bolo by odvážné presviedčať niekoho o dokonalosti tejto knihy. Aj keď pre mňa je dokonalá. Má svoje slabé chvíľky a chyby, ale úprimne, ktorá kniha ich nemá? 

Zamotajte sa do siete záhad a tajomstiev s Jakom aj Vy. Nebudete ľutovať. 


HODNOTENIE: 5/5

4 komentáre:

  1. Prvá polka anotácie ma nenadchla 8D ale tvoj opis je už o inom 8) celkom sa mi to pozdáva, neznie to vôbec zle, možno si to prečítam, keď na to narazím 8)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak na ňu niekedy natrafíš, vážne si ju prečítaj. Ja som sa obávala, že to nebude také dobré, ale kniha prekvapila a nakoniec to nebolo nejaké "romantické klišé" alebo podobne :)

      Odstrániť
    2. Na tu se těším. :-) Teda doufám že si to nepletu. Tahle by v ČR totiž měla vyjít taky. :-)

      Odstrániť
    3. Nepletieš sa, kniha už dokonca aj vyšla :))

      Odstrániť

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)