streda 20. novembra 2013

RECENZIA: Kresley Cole - Láska a odvaha

Žáner: historický román
Séria: MacCarrick Brothers
Diel: #1
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Počet strán: 304
Väzba: pevná
Originál názov: If you dare

Anotácia: Úspešná americká autorka Kresley Cole, obľúbená aj u slovenských čitateliek historických romancií, nám tentoraz ponúka prvý diel vzrušujúcej trilógie o bratoch MacCarrickovcoch, drsných škótskych horaloch, ktorých osudy poznačila zlovestná veštba.
Píše sa rok 1856. Vysoko v Pyrenejach bojuje žoldniersky oddiel škótskych horalov vedený Courtlandom MacCarrickom. Najal si ich generál Reynaldo Pascal, aby s ich pomocou ovládol Andorru a získal španielsky trón. Courtland sa proti generálovým brutálnym rozkazom vzbúri a len o vlások unikne smrti. Aké je však jeho prekvapenie, keď zistí, že za svoju záchranu vďačí generálovej snúbenici, vznešenej kastílskej princeznej Annalií Tristán Llorenteovej. Krásna a jemná Annalía barbarským Škótom pohŕda, no zároveň ju čoraz vačšmi priťahuje…

Môj názor:
S historickými románmi nemám veľa skúseností, no na rady mojej kamarátky som sa teda rozhodla si nejaké prečítať.
Obálky tejto série ma ihneď zaujali. Samotný príbeh ma však zaujal a bavil až po prvej polovici.
Dej sa začína úvodom, kde sa nám predstaví hlavný hrdina Courtland. Najmladší z bratov. Po tom, ako sa vzbúril rozkazom generála Pascala ho čaká trest. Smrti sa vyhne, no jeho prekvapenie nastane vtedy, keď zistí, že ho zachránila očarujúca žena.
Príbeh sa rozbieha veľmi pomaly. Nachádza sa tu veľa opisu, ktorý nie každému vyhovuje. Niekedy som sa priam nútila do čítania. Niekedy zbytočne rozpísané scény, ktoré akoby len vypĺňali hluché miesta.


Kto v tejto knihe hľadá dobrodružstvo, dočká sa ho. Annalía nie je také nežné žieňa ako by sa zdalo. Pohŕda Škótmi a o to sa jej nálada zhorší, keď sa do jej života zapletie drzý horal, pre ktorého slušné správanie nie je na dennom poriadku. Annalía sa vie o seba veľmi dobre postarať a jej prefíkanosť ma niekedy dosť štvala. Neustále podnikala nové a nové spôsoby, ako ujsť, ako zachrániť brata (ktorého zajal Pascal) a ako dať najavo svoju nezávislosť.
Aký by to však bol román bez lásky? Aj keď si to Annalía nechce priznať, do nevychovaného horala sa zaľúbi. Síce si Courtland uvedomuje svoju lásku k Annalíí, veľmi dobre vie o veštbe, ktorá postihla jeho, aj jeho bratov. Podľa veštby nie je možné, aby sa ich rod ďalej šíril a oni sami šíria nešťastie.
Tu nám vzniká otázka, či naozaj láska prekoná všetky prekážky, ktoré sa jej postavia do cesty.

POSTAVY:
Aj keď Courtland pôsobí drsne a nebezpečne, vnútri taký nie je. Jeho láska k Annalíí je úprimná. Pre jej ochranu by urobil všetko na svete.
Annálía spočiatku vystupuje bojovne, po čase však príjme skutočnosť, že Courta miluje a aj keď sa k nej nechoval najlepšie, vie ho prijať takého aký je.
Autorka si s postavami dala záležať a ich charaktery opísala veľmi precízne. Myšlienkové pochody postáv, ktoré mi inokedy v knihách vadia, mi tu prišli vhodné a priam dopĺňali dej.

Anglická obálka je priam na zožratie nemyslíte? :)


Ak túžite po oddychovom čítaní, kde nemusí nad všeličím rozmýšľať, odporúčam siahnuť po tejto knihe. 


HODNOTENIE: 3/5




*SMILEY*

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujeme, že navštevujete náš blog a sme rady za každý jeden komentár, ktorý nám tu zanecháte ;)